Pratade om Annie Ernaux med Elisabeth Hjort

I december hade jag den stora glädjen att få besöka Bio Roy och prata om Nobelpristagaren Annie Ernauxs författarskap. Det gjorde jag tillsammans med Elisabeth Hjort, författare och professor i litterär gestaltning vi Akademin Valand Göteborgs universitet.

Bio Roy hade nämligen bjudit in mig som samtalsledare i samband med deras arrangemang European Cinema night, en visning av filmen ”Super 8-åren”, med valfri gäst. Det kändes givet att fråga Elisabeth Hjort, som dessutom hade hållit en föreläsning om Ernaux på Nobelprismuseet veckan innan.

”Super 8-åren” bygger på Ernaux familjs super-8-filmer från 1970-talet. Annie Ernaux arbetar vid den här tiden som lärare, men har påbörjat byggandet av den värld som hennes böcker ska komma att röra sig i de kommande femtio åren.

Med avstamp i filmen diskuterade jag och Elisbath Hjort allt ifrån Annie Ernauxs förmåga att gestalta livet till hennes för sinne pråk, minnen och detaljer. Och allt däremellan. Det blev ett mycket givande, roligt och spännande samtal.

Jag och Elisabeth Hjort, författare och professor i litterär gestaltning pratade om Annie Ernaux på Bio Roy.