Journalist

Foto: Lisa Thanner

Jag har tjugo års erfarenhet som journalist och har främst arbetat på Sveriges Radio, Sveriges Television och Göteborg-Posten, men även som frilansande reporter, kulturskribent och kritiker.

Jag har även jobbat med programutvecklingsuppdrag för SVT och som frilansade radioproducent för Sveriges Radio. Bland de produktioner som jag har jobbat med genom åren kan nämnas: Frank i P3, Morgonpasset i P3, Christer i P3, Ring P1, Hallå P3, SVT Debatt,, P1 Kultur, Kulturnytt i P1, Kulturnytt i P4 och Kulturfrågan Kontrapunkt.

Idag frilansar jag som litteraturkritiker och kulturskribent, men jag tar mig med glädje fortfarande an uppdrag av mer traditionell journalistiskt karaktär. Exempelvis skriver jag gärna personporträtt och reportage inom det breda kulturområdet. Mitt fokus som journalist har alltid legat på kultur- och samhällsfrågor.

Utställning på Göteborgs stadsmuseum : Göteborgs garderob

Utställningen fokuserar på tiden runt 1880-1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och inte minst varandra.

Textarbete för utställningskatalog.

Läs mer om uställningen här.

Reportage i P1: Fotografen Lars Sundestrand - ständigt nyfiken

Lars Sundestrand i sitt privata galleri .
Foto: Hanna Jedvik/SR

Fotografen Lars Sundestrand har fotograferat många av de största banden i rockhistorien. Bland annat har han tagit bilder på band som The Jam, Sex Pistols och The Clash. Ändå har han alltid hållit sig i bakgrunden och låtit bilderna tala för sig själva.

Lyssna här:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1186037?programid=767



Reportage i P1: Vad händer med mentalsjukhuset Lillhagens kulturarv?
Målning i Lillhagens kulvertar.
Foto: Hanna Jedvik/SR

Som en del i konstverksamheten, som startades på 1960-talet på Lillhagens gamla mentalsjukhus i Göteborg, gjorde några av patienterna stora målningar på väggarna i kulvertarna under sjukhusområdet. Idag pågår en stor ombyggnation av Lillhagsparken när nya bostäder ska byggas och området förändras. Nu riskerar kulturarvet att gå förlorat.

Lyssna här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1211216


Utställning på Göteborgs stadsmuseum : Freddie Wadlings kabinett

Mytomspunne Freddie Wadling påverkade den svenska musikscenen under mer än fyra årtionden.  Göteborg stadsmuseum arrangerade 2018 en utställning med unikt material från Freddies liv. Mitt bidrag till utställningen var att göra de 12 intervjuer av nära och kära som gick att lyssna på i utställningens hörlurar.

https://goteborgsstadsmuseum.se/utstallningar/freddie-wadlings-kabinett


Litteraturrecension i GP: När soldaterna kom av Miriam Gebhardt

Det är svårt att värja sig emot de fruktansvärda berättelser som tar plats på boksidorna. Skräcken blir kroppslig och andas svett, smuts och blod när Gebhardt blåser liv i de människoöden vars eko ropar genom Europas historia. Hur soldaternas framfart leder till massvåldtäkter, död och självmord. Lador blir övergreppsfabriker där kvinnor hålls fånga och i Berlin tvingas kvinnor att leva som slavar med sina förövare för att slippa mer än en gärningsman i sitt liv. Övergreppen sker inför ögonen på föräldrar, främlingar och de egna barnen. Främst är det kvinnor som utsätts, men Gebhardt pekar på hur flickor och kvinnor i alla åldrar drabbas, från små barn till gamla gummor. Ingen kommer undan. 

http://www.gp.se/kultur/europa-befriades-och-kvinnorna-v%C3%A5ldtogs-1.4175043


Fler av mina artiklar skrivna för GP:
https://www.gp.se/av/Hanna%20Jedvik

Fler inslag av mig i P1:
https://sverigesradio.se/sok?q=hanna%20jedvik&episodes=true

https://sverigesradio.se/artikel/7148270

https://sverigesradio.se/artikel/7110631

https://sverigesradio.se/artikel/7042818

https://sverigesradio.se/artikel/7078425

Direkt från Augustgalan: https://sverigesradio.se/avsnitt/1203558


Om ni vill anlita mig för utbildning i journalistisk, litterärt skrivande eller i podradioproduktion går det också utmärkt. Jag åtar mig även produktion av podradio för företag, myndigheter, organisationer eller privatpersoner. I de fallen kan vi komma överens om en uppgörelse som passar er så att ni kan lägga kraften på innehåll och där jag tar hand om allt det praktiska och tekniska som rör redigering, ljudmix och publicering.