Författare

Foto: Lisa Thanner

Jag föreläser på frilansbasis om litteratur och skrivande utifrån mina böcker, oftast inför gymnasieklasser och läsgrupper på bibliotek och litteraturläger. Jag håller även i skrivarverkstäder och workshops i kreativt skrivande för ungdomar. Tar mig även an lektörsuppdrag och skrivcoachar författare och blivande författare i deras arbete med skönlitterära manus.


Min senaste ungdomsroman På andra sidan bron kom i augusti 2020 och handlar om Alma från Majorna i Göteborg och om hur livet ställs på ända när hennes bästa vän Joppe har försökt att hoppa från Älvsborgsbron

Joppe är död. Men han lever ändå. Som befann han sig någonstans mittemellan. Tiden står stilla här i rummet. Joppe håller min hand och sover tungt. Utanför fönstren sveper vinden med sig den första klara höstluften. Några löv på träden har gulnat. Här inne vilar solen mot kala vita väggar, klockan rör sig sakta framåt. Trots att allting har stannat upp. En bubbla har sänkt sig över livet. Ingenting blir längre som förr.

Joppe ligger på sjukhus efter att ha försökt hoppa från Älvsborgsbron. Och trots att det är Alma som ringt ambulansen som räddat hans liv, kan hon inte sluta gräma sig. Hur kan hon inte ha förstått att hennes bästa vän mått så dåligt? Och hur ska hon kunna låta bli att oroa sig för att det ska hända igen? Det är tungt att gå vidare och svårt att prata om det som hänt, särskilt med de människor som tidigare har stått Alma som närmast: Joppe själv, pappa och flickvännen Hedvig. Undan för undan raseras den omvärld som hon tidigare har förlitat sig på. Men i de svartaste djup finns också ljusglimtar. Främlingen Jim som bjuder på kaffe, klasskompisen Siri som säger som det är, och skrivandet, som hjälper Alma att bättre förstå sig själv.

På andra sidan bron är den fristående fortsättningen på Sommarplåga. En stark och rörande berättelse om svek, rädsla, kärlek och vänskap.

Sommarplåga handlar om förälskelse och förväntningar, besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma.

Hårt arbete pågår med nästa bok, uppföljaren till Sommarplåga. Del två i berättelsen om Alma från Göteborg. Nu har jag även skrivit på avtal och skickat in till Rabén & Sjögrens. Nästa bok kommer hösten 2020.

Jag har sedan tidigare gett ut två ungdomsromaner som riktar sig till ungdomar och unga vuxna, men båda mina böcker har nått ut till en bred läsekrets och båda två har visat sig gå hem även bland äldre läsare.

Sommarplåga (Rabén & Sjögren 2019)

Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Skejtaren Alma, hennes pappa och katten Snape ska tillbringa sommaren på sitt ställe på ön i Bohuslän. Hon räknar dagarna tills de kommer dit, till ön och till Mira, granntjejen som Alma varit sommarlovsbästis med så länge hon kan minnas, men som hon inte träffar annat än på somrarna. Men Mira har med sig en annan kompis, en kille, och ingenting blir som förut. Tre är inte ett gäng, särskilt inte två tjejer och en kille; och Alma kommer på sig själv att sakna Hedvig i stan, Hedvig som Alma egentligen inte känner så bra, men som inte slutar höra av sig, Hedvig, som läser Karin Boye, som ibland drar med sig Alma ut i Göteborgsnatten, Hedvig som doftar hallontvål.


Kurt Cobain finns inte mer (Rabén & Sjögren 2012)

2012 släppte jag min andra roman Kurt Cobain finns inte mer. En gestaltning av den starkaste, finaste vänskapskärleken och det motsägelsefulla i att hur nära man än kommer varandra finns det alltid en värld dit man inte har tillträde. Liksom i debutromanen Snart är jag borta spelar musiken en stor roll.

Du har svart T-shirt, silverringar i örat, bortskavt grönt nagellack. Hej!  säger jag lågt men får inget svar. Omsluten av det ljudlösa kladdar jag i kollegieblocket.
Skriver  THE CURE
Skriver  SISTERS OF MERCY
Skriver  BOYS DON T CRY
När lektionen är slut reser jag mig långsamt.
”Pornography” är Cures bästa album, säger du då.
Nej, ”Disintegration”, säger jag. Efter den dagen är det vi och världen blir en annan.

Snart är jag borta (Rabén & Sjögren 2010)

2010 kom min debutroman Snart är jag borta. Om att längta bort, att längta efter att vara någon annan, om kärlek, om snygga killar och såriga tjejer, om saker som känns, om saker som går sönder.

Maja bankar huvudet i väggen och drömmer om kärlek. Hon kan tänka sig en kille som Håkan Hellström. Alla tror hon är stark, det är ingen som ser det där som skaver på insidan. Hon vill att saker ska kännas. Maja har svar på tal, är klok och kontrollerad, det säger hennes kompis Lina i alla fall. Maja skulle aldrig ha följt med fyra killar på efterfest, som Lina gjorde. Lina som önskar att hon kunde skylla det som hände på någon annan än sig själv. 

En roman om vänskap, kärlek, lojalitet, och om hur lätt saker kan gå itu. Tempot är högt, texten har ett bra driv och går direkt under huden. Är du femton-sexton kommer igenkänningen troligen vara skyhög.

Stipendier och utmärkelser:

Ettårigt arbetsstipendium Författarfonden 2010
Ettårigt arbetsstipendium Författarfonden 2011.
Årets Värmlandsförfattare 2013. Årets värmlandsförfattare är ett litterärt pris som delades ut första gången 2003. Instiftare av priset är Länsbiblioteket i Värmland och Föreningen Värmlandslitteratur.
Författarnas kopieringsfond 2016, för min kulturjournalistik.
Waters and harbours in the north, residence i Torshamn, Färöarna. 16 författare och fyra konstnärer från Sverige, England, Island och Färöarna deltog i veckolånga utbyten länderna emellan. Jag var en av dem. 2017
Treårigt arbetsstipendium Författarfonden 2020.
Göteborgs stads kulturstipendium 2021.
Nominering till Nils Holgersson-plaketten för ”På andra sidan bron” 2021.
Adlerbertska konststipendiet 2021.


För bokningar av litterärt framträdande, uppläsning, samtal eller workshops i kreativt skrivande på exempelvis skolor, bibliotek och för ungdomsgrupper kan ni kontakta Författarförmedlingen på adressen bokning@forfattarcentrum.se. Jag leder även skrivarverkstäder för vuxna samt håller föreläsningar om att skriva så att det känns och vägen till att bli publicerad. Även mina föreläsningar bokas via Författarförmedlingen.

Jag leder skrivarverkstäder för vuxna samt håller föreläsningar om att skriva så att det känns och vägen till att bli publicerad. Även mina föreläsningar bokas via Författarförmedlingen.